Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Lelaki Ini Prof. Universiti, Selepas 26 Tahun Keadaannya Buat Ramai TERKEJUT !!!

| November 27, 2017 | 1 Comment

Lelaki Ini Prof. Universiti, Selepas 26 Tahun Keadaannya Buat Ramai TERKEJUT !!! | KITA VIRAL – Ijazah kejuruteraan dari IIT Masters dan PhD dari Houston boleh mendapat pekerjaan yang orang ramai idamkan di dunia ini tetapi hati Alok Sagar berakar umbi di kampung-kampung India.

Bekas profesor IIT ini meninggalkan kerjaya yang lumayan untuk berkhidmat kepada penduduk kampung terpencil di Madhya Pradesh!

Kredit: Hindustan Times

Dengan kepercayaan yang kuat bahawa membangunkan kampung akan menjadikan negara ini lebih baik, Sagar yang berumur 65 tahun telah memantapkan pemikirannya selama lebih dari 32 tahun. Selama lebih dari 20 tahun, Sagar telah tinggal di kampung Kochamu. Dengan populasi 750 puak, kampung ini tidak mempunyai jalan raya atau jalan yang sempurna.

Kredit: Patrika

Dia hanya memiliki 3 set pakaian dan basikal

Kredit: Patrika

Penduduk kampung tidak sedar mereka tinggal bersama seorang yang genius. Namun pilihanraya daerah telah memaksa Sagar untuk mendedahkan kelayakannya. Selama menjadi seorang profesor, Sagar telah mengajar Raghuram Rajan, mantan gabenor RBI!

Kredit: Kalam Fan Club

Sagar telah menanam lebih daripada 50,000 pokok di kampungnya. Dia menghabiskan hari-harinya sejauh 60 km mengedarkan biji benih kepada rakyat. Bersama dengan Shramik Adivasi Sangathan, bekas profesor yang bekerja untuk peningkatan suku bangsa di kawasan itu.

Alok Sagar meninggalkan keselesaannya untuk tujuan yang cukup murni. Dia benar-benar menjadi inspirasi kepada rakyat negara ini. Daripada mengeluh tentang isu-isu pembangunan, beliau mendedikasikan hidupnya untuk mengubahnya!

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Sumber : Era Baru

Tags: , , ,

Category: Dunia

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *