Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Suka Letak Telefon Di Kepala Anak? Elakkan Jika Tidak Mahu Terjadi Seperti Ini, Nauzubillah Menakutkan !!!

| August 29, 2017 | 0 Comments

Suka Letak Telefon Di Kepala Anak? Elakkan Jika Tidak Mahu Terjadi Seperti Ini, Nauzubillah Menakutkan !!! | KITA VIRAL – Ada segelintir ibu bapa yang selalu meletakkan telefon berhampiran dengan bahagian kepala anak bila si kecil tidur. Namun tanpa menyedari, tindakan itu sebenarnya boleh mendatangkan bahaya yang tidak kelihatan.

RADIASI BOLEH JEJAS SEL OTAK

Menurut bekas jurutera syarikat Intel dan Western Digital ini, radiasi yang terhasil dari gelombang isyarat telefon pintar, berupaya menjejaskan sel-sel otak anak-anak kecil yang sedang berkembang. Perkara ini bukanlah sesuatu yang baru dan sudah ramai yang mengkajinya.

Jadi, ibu bapa diminta untuk tidak berbuat demikian di masa akan datang bagi mengelakkan anak-anak kecil berisiko menghidap penyakit yang tidak diingini. Semoga informasi dari Puan Nana Farhanah ini bermanfaat.

RISIKO SAKIT BOLEH BERLAKU PADA ANAK KECIL

PERKARA ini kadang-kadang berlaku pada saya dan anak-anak. Sambil-sambil menidurkan atau menyusukan anak, sambil itu reply mesej (pm) dari pelanggan. Kadang-kadang sampai tertidur. Sedar-sedar saja, telefon bimbit berada di kepala anak kecil.

Allah, masa itu terkilan sangat. Terkilan sebab teringat betapa tidak bagusnya apabila telefon pintar ini diletakkan berdekatan dengan kepala anak. Tahu tak, kenapa tak eloknya telefon pintar diletakkan berdekatan dengan bahagian kepala anak-anak kecil?

Radiasi dari signal telefon bimbit ini sangat berbahaya, lebih-lebih lagi pada anak-anak kecil kerana ia boleh menjejaskan sel-sel otak yang sedang berkembang terutamanya bayi berusia enam bulan ke bawah.

ANTARA RISIKO LAIN :

-Kanser

-Tumor otak

-Parkinson

-Alzheimer

-Sakit kepala atau migrain

-Sakit mata atau rabun

GOLONGAN DEWASA TURUT TERDEDAH BAHAYA

Risiko-risiko ini bukan terdedah kepada anak-anak sahaja, tetapi juga pada golongan dewasa. Jadi, sebelum masuk tidur, pastikan anda telah melakukan dua perkara ini:

Dah selesaikan semua urusan berkaitan dengan telefon bimbit. Matikan WiFi atau data internet. Letak telefon jauh dari tempat tidur.

Ini baru kesan letak telefon di bahagian kepala, belum masuk lagi kesan anak-anak bermain telefon. Nanti saya kongsikan lagi maklumat mengenainya.

Nana Farhanah
Bekas jurutera di Intel dan Western Digital

Sumber : TheReporter

Tags: , , , ,

Category: Tips Kesihatan

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *