Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

PELIK Kerbau 117 Tahun Yg Nazak Tiba² Sihat & Kuat Makan Bila Lelaki Tua Ni Ada, Rupanya..

| July 17, 2017 | 0 Comments

PELIK Kerbau 117 Tahun Yg Nazak Tiba² Sihat & Kuat Makan Bila Lelaki Tua Ni Ada, Rupanya.. | Niu Niu merupakan seekor kerbau yang berumur 32 tahun iaitu bersamaan dengan 117 tahun usia manusia. Semenjak 26 tahun yang lalu, Niu Niu telah dipelihara oleh Liang Ping, 81 tahun dari daerah Yunlin, Taiwan.

Foto: udn.news-Taiwan

Tetapi semenjak enam tahun yang lepas, kerbau yang selama ini telah berbakti kepada keluarga Liang kelihatan semakin lemah dimakan usia dan tidak mampu untuk bekerja lagi. Justeru, Niu Niu dibawa ke pusat kebajikan haiwan untuk berehat.

Pada suatu hari, pekerja di kandang haiwan tersebut melihat Niu Niu hanya terbaring di atas tanah. Keadaannya dilaporkan sangat teruk selain mengalami cirit-birit. Hal ini menyebabkan pekerja tersebut dengan segera bertindak menghubungi Liang bagi melaporkan keadaan tersebut.

Foto: udn.news-Taiwan

Keesokan harinya, Liang telah pergi melawat kerbau kesayangannya itu. Menariknya, tiba-tiba sesuatu yang pelik terjadi sebaik melihat tuannya datang melawat, Niu Niu menjadi sihat dan bersemangat. Malah, dia juga kelihatan kuat makan bila berjaya menghabiskan semua rumput di kandangnya.

Menyangkakan Niu Niu sudah kembali pulih, Liang pulang semula ke rumahnya. Namun begitu, pada malam tersebut, Niu Niu telah mati di dalam tidurnya. Punca kematian adalah disebabkan oleh kegagalan fungsi beberapa organ utama.

Berita tersebut sampai ke pengetahuan Liang yang kemudiannya segera pergi ke pusat kebajikan haiwan tersebut. Setibanya di sana, Liang menemui Niu Niu sudah terbaring kaku dengan tubuhnya diselimuti dengan kain berwarna kuning.

Foto: udn.news-Taiwan

Tidak mampu menahan kesedihan, Liang dilihat menangis sambil membelai Niu Niu buat kali terakhir.

“Selama ini kau sudah cukup menderita, pergilah kau dengan tenang di alam sana”. Itulah kata-kata terakhir yang mampu diluahkan oleh Liang.

Lihat, haiwan juga mempunyai perasaan. Setelah hidup bersama selama lebih dua dekad, Niu Niu ternyata begitu menyayangi tuannya. Tindakannya yang tidak mahu tuannya melihat ia sedang menderita sakit begitu menghibakan kita semua terutamanya Liang.

Kerbau tua yang sangat berjasa ini akhirnya pergi setelah menabur bakti kepada keluarga Liang.

Kredit : Era Baru

P.S. 1 – Inilah Cara Bersihkan Rumah Suri Rumah Kena Tahu, Tak Payah Pakai Pencuci Mahal Dah. Jimat Duit !!!
P.S. 2 – Ustaz Ini Berani Bongkar Wajah Yakjuj & Makjuj Yang Selama Ini Dirahsiakan Amerika !!!
P.S. 3 – Kisah Jin Islam Dedah Rahsia Segitiga Bermuda..Memang MEREMANG BULU ROMA !!!
P.S. 4 – Selalu Nampak ‘Ulat’ Ni Terbang Di Mata Anda? Inilah Penjelasan Kejadiannya Yang Ramai Tak Tahu !!!
P.S. 5 – ”PERHATIAN” Para Ibu JANGAN PANASKAN Semula 10 Jenis Masakan Ini, Anda Lihat lah Sendiri Akibatnya !!!

Tags: , , , ,

Category: Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *