Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ramai Tak Tahu !! Inilah Kedudukan Sebenar Pulau Langkawi Menurut PETA DUNIA LAMA !!!

| April 16, 2017 | 0 Comments

Ramai Tak Tahu !! Inilah Kedudukan Sebenar Pulau Langkawi Menurut PETA DUNIA LAMA !!! | KUALA LUMPUR 15 April – Lokasi asal Pulau Langkawi bukanlah seperti mana yang kita ketahui sekarang ini. Daripada pembuktian sains menunjukkan, kepulauan itu sebenarnya berasal dari Kutub Selatan, benua ais paling sejuk di dunia.

Sejarah geologi mengungkap, pada ratusan juta tahun dahulu, kedudukan Langkawi dan Semenanjung Malaysia bukan seperti apa terlihat di dalam peta.

Peta dunia pada masa itu juga tidak seperti sekarang ini kerana bumi suatu ketika dahulu merupakan sebuah daratan luas atau benua besar, dipanggil Pangea.

Menurut Pensyarah Geologi di Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Madya Dr. Kamal Roslan Mohamed, bermula dari Pangea, ia kemudian terbelah menjadi dua buah benua.

Pecahan dua buah benua itu mulai hanyut dalam arah berlawanan – Eurasia di sebelah utara dan Gondwana di sebelah selatan.

Gondwana di sebelah selatan merupakan sebuah daratan besar, meliputi Antartika, Afrika, Amerika Selatan, Australia dan India.

Pada zaman Karbon Akhir hingga Perm Awal, bumi mengalami penyejukan global hinggakan sebahagian besar benua Gondwana diliputi glasier tebal.

Dan bukti sejarah menunjukkan, pada zaman itu, Langkawi serta bahagian barat Semenanjung Malaysia turut berada di benua sejuk ini.

Manakala bahagian timur Semenanjung Malaysia pula terpisah jauh di benua Eurasia di sebelah utara. Akibat pelanggaran plat tektonik akhirnya Langkawi dan Semenanjung Malaysia berada di lokasi sekarang.

Kredit :- Utusan

P.S. 1 – Tips Berguna Buat Si Mata Empat Yang Ramai Tak Tahu !!!
P.S. 2 – Kereta Masuk Air Banjir? Ikuti 3 TIPS Jimat Selamatkan RM3,000 Anda !!!
P.S. 3 – Inilah 7 Gambar RUPA SEBENAR Mak Lampir Yang Buat Ramai Lelaki TERPESONA !!!
P.S. 4 – Kehebatan TEKNOLOGI KETENTERAAN Kerajaan Melayu Melaka Yang Buat Kita Kata WOW !!!
P.S. 5 – Inilah 30 GAMBAR Barang Mangsa Penumpang MH370 Yang Telah DIJUMPAI..19# Paling MENGEJUTKAN !!!

Tags: , , , ,

Category: Informasi, Tempatan

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *